19 Mart 2024 Salı

LAOS GEZİ NOTLARI-3

LUANG PRAPANG; LAOS’UN KUTSALI
ve
BİR UNESCO DÜNYA MİRASI YERLEŞİMİ…
 
29 Aralık 2023-10 Ocak 2024
Oğuz Tatlıoğlu
 
Luang Prabang, Laos’da UNESCO Dünya Mirası alanı olarak seçilmiş; olağanüstü güzellikte bir şehir; bunun yanında Laosun manevi ve dini merkezi… Bu şehre yolculuğumuzda Çin yapımı hızlı treni kullandık; biraz pahalı (800 TL), ama 5 saatlik yolculuk süresini, 1 saat 45 dakikaya düşürüyor.
 
Çin yapımı Vientieane-Luang Prabang hızlı treni
(Oğuz Tatlıoğlu)

Luang Prabangda ilkolarak, otelimiz Maison Dalabua’ya yerleştik; kayınbiraderim, eşi ve kızı ile çıktığımız gezinin bu etabında güzel bir otel tercih ettik. Ertesi gün ilk işimiz, henüz güneş doğmadan sabah saat 5.30'da yapılan binthabat olarak adlandırılan bir kutsal dini törene katılmak oldu.
 
Luang Prabang'da kaldığımız otel; Maison Dalabua
(Oğuz Tatlıoğlu)
  
Şehrin en işlek caddesinde ayakkabılarımızı çıkararak, kaldırıma konulan hasır yaygıların üzerindeki küçük plastik taburelere oturduk. O sırada sokaklardan gruplar halinde, ellerinde sepetleri ile Budist keşişler çıkmaya başladı. Önümüzden selam vererek geçen bu Budist keşişlere, daha önceden satın aldığımız pirinç lapası, meyve ve atıştırmalıklardan; her birine birer parça olmak üzere saygı içinde verdik. Bu işlem büyük bir kutsiyet içinde yapılıyor ve siz onun bir parçası oluyorsunuz. Bu geçiş, yaklaşık yarım saat sürüyor. Şehrin değişik yerlerindeki pek çok manastırdan gelen yüzlerce keşişe yardımda bulunmak bölgede çok önemli bir dini ve kültürel gelenek…
 
Sabaha karşı; Budist keşişlere yönelik törensel bir şekilde gerçekleştirilen yardım ritüelleri
(Oğuz Tatlıoğlu)
 
Biz de oradaydık; keşişlere yiyecek yardımı yaparken...
(Oğuz Tatlıoğlu)
 
Bu keşişler (monklar), küçük yaşta; ya çok fakir oldukları için ya da Budist eğitim almak amacıyla manastırlara başvuruyor ve büyüdükten sonra isterlerse, manastırdan ayrılıp normal bir yaşama dönebiliyorlar.
 
Mekong nehrinde gün batımının benzersiz güzelliği
(Oğuz Tatlıoğlu)
 
Luang Prabangda beni en çok etkileyen diğer bir etkinlik, Mekong nehrinde tekne turuydu. Gün batımının güzelliği inanılmazdı; yıllarca filmlerde gördüğüm Mekong Deltası benim için bir savaş ve yıkım bölgesi iken, şimdi güzellikleriyle büyüleyiciydi.
 
Mekong nehrinde tekne turundayız; inanılmaz güzellikler içinde...
(Oğuz Tatlıoğlu)
 
Laos’da yoksulluktan dolayı belediye hizmetleri yeterince yerine getirilemiyor. Yollar çok bozuk; daha önce bahsettiğim gibi yemekler yol kenarında yapılıp dışarıda tüketildiği için hijyene pek dikkat edilmiyor. Ayrıca yollardaki telefon tellerinin fazlalığı ve karışıklığı çok dikkat çekici...
 
Luang Prapang'da erkek keşişler, turuncu elbiseleriyle...
(Oğuz Tatlıoğlu)
 
Luang Prabang'da ak elbiseleri içindeki kadın keşişlere dualar eşliğinde uğur ve bereket bilekliği bağlattık.
(Oğuz Tatlıoğlu)
 
Gittiğimiz bir Budist tapınağında bir Budist kadın keşişten dualar ile birlikte uğur ve bereket bilekliği bağlatmayı da unutmadık. Buradaki tapınaklardaki keşişlere monk adı veriliyor. Erkek keşişler, turuncu ya da safran rengi; kadın monklar ise, beyaz cübbeler giyiyorlar. Seçilen bu renkler dünyevi zevklerden vazgeçmeyi ve Budist düzene sadakati simgeliyor.
 
Luang Prabang'ın en yüksek yeri; zirvedeyiz yani, sizin anlayacağınız.
(Oğuz Tatlıoğlu)
 
Fil üzerinde yaptığımız bir gezinti seyahat boyunca hayalini kurduğum bir etkinlikti; hakikaten çok güzel bir deneyimdi.

Luang Prabang'da; ormanlık bir alanda 40 dakikalık fil üzerinde gezintideyiz.
(Oğuz Tatlıoğlu)
  
Mekong nehri üzerinde Luang Prabang’dan tekneyle kısa bir sürede gidilebilen, önceleri yerel halk tarafından bombardımana karşı sığınak olarak kullanılmış kutsal Tham Ting Mağarası, gelenler tarafından getirilen binlerce Buda heykeliyle görülmeye değer mistik bir yer görünümünde...
 
Savaş sırasında bombardımana karşı sığınak olarak kullanılmış; Mekong nehri üzerindeki kutsal mağara; Tham Ting...
(Oğuz Tatlıoğlu)

Tham Ting Mağarası'nda adak olarak getirilen binlerce Buda heykeli vardı.
(Oğuz Tatlıoğlu)
 
16. yüzyılda inşa edilen ve yapımı 1560 yılında tamamlanan Vat Xieng Thong, geleneksel Laos sanatının ve Budist mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. Bu tapınağa girerken, resimden de anlaşılacağı gibi uzun pantolonla içeri girmeniz gerekiyor. Eğer yoksa benim gibi 200.000 Kip karşılığı oradan bir pantolon almanız gerekiyor. Altın kaplamaları, renkli duvar resimleri ve cam mozaikleri ile gördüğüm en güzel tapınaktı diyebilirim.
 
Vat Xieng Thong Tapınağı'nın girişinde; yeni aldığımız pantolonumla; şortla giriş yasak....
(Oğuz Tatlıoğlu)
 
Vat Xieng Thong Tapınağı
(Oğuz Tatlıoğlu)
  
Tapınak içindeki her şeyin resmini çekemiyorsunuz; ancak aşağıdaki resmi, çok dikkatimi çektiği için gizlice çektim. Üzerindeki figürlerin kanunlara uymayanlara ya da krala karşı gelenlere yapılacak işkencelerin altın sırma ile işlendiği değerli bir kumaş resim...
 
Vat Xieng Thong Tapınağı'nın içinden çekilen; üzerinde altın sırma işlemeler bulunan kumaş
(Oğuz Tatlıoğlu)
 
Vat Xieng Thong Tapınağı'ndan; bir kapı kanadı üzerindeki sanatkarane ahşap işlemeciliğine örnek...
(Oğuz Tatlıoğlu)
   
Luang Prabang merkezinden 30 kilometre uzakta; yerel araç tuk tuk veya kendi aracınızla gidebileceğiniz Tad Kuang Si Şelalesi, devasa ağaçları ile de görülmesi gereken mükemmel bir bölge...
 
Tad Kuang Si Şelalesi'nde devasa tropik ağaçlardan birinin önündeyiz.
 (Oğuz Tatlıoğlu)
 
Tad Kuang Si Şelalesi
(Oğuz Tatlıoğlu)
 
Son olarak gittiğimiz yer; Vientiane’e 150 km uzaklıkta Vang Vieng şehri idi. Burası genellikle doğayı ve adrenalini seven gezginler tarafından tercih ediliyor. Çünkü burası ziyaretçilerine; rafting, botla sakin gezinti, ATV ile gezinti, zipline ve kaya tırmanışı olanaklarını sağlıyor.
 
Vang Vieng'de zipline doğru...
(Oğuz Tatlıoğlu)
 
Adrenalin de var; dinginlik ve huzur da; burası Vang Vieng...
(Oğuz Tatlıoğlu)
  
Doğası harika olan bu yere geldikten sonra, zipline denemesi yapmazsak olmaz dedik. 100 120 metre yükseklikte harika adrenalin dolu bir kayış yaptıktan sonra ineceğimiz noktada bize bir sürpriz bekliyordu. 10 metre yükseklikten vücudumuza bağlı iple şok bir serbest düşüşle finali yaptık. Bayağı adrenalin yüklendik kısacası; çok güzel bir kapanış oldu bizim için.
 
Yazan: Oğuz Tatlıoğlu
Edit: İF

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder