11 Mart 2024 Pazartesi

LAOS GEZİ NOTLARI-2

 LAOS'TA GÜNDELİK YAŞAM ve KÜLTÜR
 
29 Aralık 2023-10 Ocak 2024
Oğuz Tatlıoğlu
 
Laos, anlatılanlara göre; aslında bir gezgin için Ho Chi Minh (Vietnam) ve Punom (Phnom) Pen (Kamboçya) şehirlerine göre daha ilgi çekici… Bangkok’ta bunu yaşadık; buralardaki kentleşme, batı tarzında; bildik tanıdık, ama Laos’da belki yoksulluk nedeniyle; daha bakir, ulaşım büyük ölçüde tuk tuk denilen motorlu araçlarla sağlanıyor. Ortalama bir mesafe, adam başı 20.000 Kip; bu da yaklaşık 29 liraya karşılık geliyor. Yani 100.000 Kip yaklaşık 145 Türk Lirası...
 
Laos'da yolcu taşımacılığında yaygın olarak kullanılan tuk tuk...
(Oğuz Tatlıoğlu)
  
Tuk tuk; şoför mahallinin arkadan görünüşü
(Oğuz Tatlıoğlu)
 
Uzak Doğu’ya gelip masaj yaptırmamak olmaz dedik ve iyi bir yere gittik. Karşılığında 140.000 Kip ödedik; bu 205 TL yapıyor. 100-150 TL’ye kadar masaj yapan yerler de var bu arada. Daha önce Bali masajı deneyimim olmuştu. Burada Tayland masajı yaptırdım. Bu biraz daha germe ve esnetmeye yönelik ve daha sert… Sonuç olarak; Bali masajını tercih ederim.
 
Laos; Vientiane sokaklarında Laos mutfağından örnekler sunan sokak satıcıları
(Oğuz Tatlıoğlu)
 
Laos’a gelinceye kadar, en çok ibadethanenin ve mangal kültürünün Türkiye'de olduğunu sanırdım, ancak burada yanıldığımı anladım. Evlerin önündeki kişisel sunakların dışında, o kadar çok tapınak var ki; inanamazsınız. Belli ki kültür devrimi pek işlememiş buralarda.
 
Laos mutfağından örnekler...
(Oğuz Tatlıoğlu)
 
Mangalda Mekong'a özgü balık ızgarası
(Oğuz Tatlıoğlu)
 
Mangalda Laos mutfağının örnekleri
(Oğuz Tatlıoğlu)
 
Mangala gelirsek, seviye atlamışlar. Her sokakta, kapı önlerinde mutlaka mangal görüyorsunuz. Sokak satıcılarının neredeyse hepsinde mangal var ve her yerdeler. Sanırım burada evde yemek yapılmıyor. En önemli yiyecekleri; pirinç lapası, domuz eti, tavuk ve Mekong’a özgü bir balık… Ancak sokak lezzetlerinde karides, kalamar da revaçta ve Türkiye'ye kıyasla oldukça ucuz. Ayrıca yumurtayı değişik şekillerde kullanıyorlar; yemeklerin üstüne koymalarının dışında, şişte yumurta da yapıyorlar.
 
Vientiane Çağdaş Sanatlar Müzesi'nde...
(Oğuz Tatlıoğlu)

Ahşap oymacılığının zirvesinde örnekler
(Oğuz Tatlıoğlu)

Vientiane Çağdaş Sanatlar Müzesi ziyaretinde Laos'un ağaç işçiliğinde rakipsiz olduğu kanısına kapıldım; izlediğim eserler anlatılır gibi değil, inanılmaz incelikte işlenmişti.
 
İnanılmaz güzellikte ve ustalıkta ahşap işçiliği yansımış eserlere.
(Oğuz Tatlıoğlu)
 
Laos’un en zenginlerinden olan sanat sever iş adamı Phinisth Xayathith tarafından 20 yılda toplanan 3000'den fazla ahşap oyma sanat eseri, 2020’de bu müzede bir araya getirilmiş. Bu müzeye Çağdaş Sanatlar Müzesi demek biraz abartılı olur, çünkü eserlerin tümü ağaç oyma ile yapılmış ve tek bir sergi var. Ama Laos’a gelindiği takdirde mutlaka görülmeli.
 
Bu da müzedeki farklı eserlerden biri; tamamen ahşap...
(Oğuz Tatlıoğlu)
 
Eserlerin en büyük özelliği, tarla açmak için yakılan ormanlardan arta kalan veya baraj yapıldığında su altında kalan ağaçların kerestelerinden ya da kurtarılamayacak derecede hasta olan ağaçlardan kullanılarak onlara sanatsal anlamda yeniden hayat vermek amacıyla değerlendirilmeleriyle ortaya çıkan sanat eserleri olmaları. Müzede kesinlikle sağlıklı bir ağaç kesilerek yapılmış tek bir eser bile yok.
 
Mükemmel bir kompozisyon; oya gibi işlenmiş her parçası...
(Oğuz Tatlıoğlu)
 
Tüm bu seyahat boyunca beni en çok etkileyen kısma gelelim şimdi; UKO & WAR JUNG Müzesi’ne...
 
UKO&WAR JUNG Müzesi'ndeyiz.
(Oğuz Tatlıoğlu)
 
Çinhindi Savaşları sırasında Laos, dünya tarihinde kişi başına en ağır bombardımana maruz olma gibi kötü bir durumla karşılaşmış; 1964-1973 tarihleri arasında Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri, yaklaşık 2 milyon ton bomba atmış bu bölgeye. Kullanılan mühimmatın en tehlikelileri fosfor bombaları ve tahminen 270 milyon tane atılmış olan ve ölüm makinaları olarak adlandırılan 1,5 metre uzunluğunda ki torpidolar...
 
Torpidoların şarapnel parçaları
(Oğuz Tatlıoğlu)

Türlü türlü protezler; hepsi tavandan sarkıyor; anlayana...
(Oğuz Tatlıoğlu)

 
Bu torpidoların özelliği; yere yakın bir mesafede açılıp, etrafa 670 tane tenis topu büyüklüğünde bomba saçması… Bunların yaklaşık %10-%30 arası, patlamadan toprağa gömülü kalmış. Bu mühimmat, 500 metre çapında bir alana yayılıyor ve her biri 20 metre çapında ve öldürücü 30 çelik parça saçıyor. Bombardımanın üzerinden 40 yıl geçmesine rağmen, toprağın içinde patlamadan gömülü kalan bu küçük topların patlaması ile her gün yaklaşık bir kişi ölüyor ya da sakat kalıyor. Laos’da şu anda patlamadan kalan bombaları temizlemek amacıyla her gün 30.000 kişi çalışıyor.
 
Türkiye'nin Laos Büyükelçisi Orhan Işık'ın eşi Aynur Işık'a Laoslu müze yetkilisi,
Türkiye'nin Laos'a yardımları nedeniyle şükranlarını sunarken...
(Oğuz Tatlıoğlu)
 
UKO&WAR JUNG Müzesi'nden; Türkiye'nin gönderdiği protez yapma makinaları...
(Oğuz Tatlıoğlu)
  
Biz oradayken inanılmaz bir tesadüfle, yardım amaçlı Türkiye'den gönderilen protez yapma makineleri bu müzeye teslim edildi. Müze yetkilisi, Türkiye’ye Türk büyükelçisi Orhan Işık’ın eşi Aynur Işık ve bizim nezdimizde teşekkür etti. Bu umulmadık rastlantı, bana bir anda kuantum evrenini hatırlattı.
(DEVAM EDECEK)
 
Yazan: Oğuz Tatlıoğlu
Edit: İF

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder